Energideklaration för villa 2024
En energideklaration är ett dokument som ger en bild av ett hus energianvändning och dess miljöpåverkan. Deklarationen ger även rekommendationer för hur energikostnaderna kan sänkas, utsläppen minskas och husets värde kan öka.
Bovra
2 dec. 2024
Energibesiktningen visar inte bara hur effektivt huset använder energi utan ger också rekommendationer för förbättringar. I en tid där energipriserna stiger och fokus på miljövänliga lösningar växer, blir energideklarationen ett värdefullt verktyg för både husägare och köpare.
Vad innebär energideklaration?
En energideklaration är ett lagstadgat krav i Sverige för fastigheter och bostäder, inklusive villor. Den beskriver husets energiförbrukning och ger förslag på åtgärder som kan förbättra energieffektiviteten. För villor är energideklarationen nödvändig vid försäljning och ska utföras av en certifierad energiexpert.
Regler och krav för energideklaration:
Energideklaration vid försäljning: En energideklaration är obligatorisk vid försäljning av hus. Köparen har rätt att få information om husets energianvändning.
Deklarationen ska utföras av en certifierad energiexpert: Endast auktoriserade besiktningsmän kan utföra deklarationen.
Bygglov och nybyggnation: För nya hus krävs en energideklaration som ska utföras inom två år efter färdigställandet, för att dokumentera byggnadens energiprestanda och föreslå eventuella förbättringar..
Vem måste energideklarera?
Energideklaration är obligatorisk för flera fastigheter och byggnader. Här är en lista över de som omfattas:
Hus som ska säljas: Varje fastighetsägare som planerar att sälja en villa är skyldig att ha en giltig energideklaration.
Nybyggda hus: En nybyggd villa måste energideklareras för att säkerställa att den uppfyller lagstadgade energikrav.
Hyrda fastigheter: Om en villa hyrs ut under längre tid, krävs också en energideklaration.
Äldre hus utan tidigare deklaration: Villor som inte tidigare har energideklarerats måste göra det vid försäljning eller uthyrning, om de omfattas av lagen om energideklaration. Vissa byggnader, som fritidshus, är undantagna från kravet
Hur energibesiktar man en villa?
Att energibesikta en villa innebär att en certifierad energiexpert gör en noggrann genomgång av husets energianvändning. Här är stegen i processen:
Förberedelse och bokning: Ägaren bokar en energibesiktning hos en certifierad energiexpert.
Inspektion på plats: Experten kommer hem till villan och undersöker dess energianvändning, inklusive isolering, värmesystem, fönster och ventilation.
Mätningar och beräkningar: Energianvändningen för olika delar av huset mäts och analyseras.
Slutrapport: Efter inspektionen sammanställs en rapport med rekommendationer för förbättringar.
Kan man göra en energideklaration själv?
Nej, en energideklaration måste utföras av en certifierad energiexpert för att vara giltig enligt lagen. Det är viktigt att anlita en professionell som är certifierad av Boverket, eftersom detta garanterar att alla delar av besiktningen uppfyller lagens krav och ger tillförlitliga rekommendationer för energieffektivisering.
FAQ
Hur länge är en energideklaration giltig? En energideklaration är giltig i tio år.
Vad görs vid en energibesiktning? Vid besiktningen mäter experten husets energianvändning och undersöker faktorer som ventilation, isolering och uppvärmningssystem.
Måste alla hus ha en energideklaration? Nej, men alla hus som ska säljas, hyras ut eller nybyggda hus måste ha en energideklaration.
Vem gör energideklarationen för en villa? Endast certifierade energiexperter får utföra en energideklaration.
Se hur du förbättrar din energiklass i Bovras app
I Bovras app finns en energisektion där du kan göra ett energitest för ditt hus. I energitestet får du fylla i ett antal frågor om husets förutsättningar, uppvärmning, storlek etc. Därefter får du individuellt anpassade rekommenderade åtgärder med angiven besparing i kWh, kronor samt estimerad investeringskostnad och återbetalningstid, för respektive åtgärd. Därtill kan husägaren se möjlig förflyttning i energiklass baserat på olika möjliga åtgärder. Ett enkelt verktyg för att vi husägare ska kunna prioritera vilken renovering som är mest lönsam för just vårt hus och vår ekonomi.
Äger du hus?
Då har du ett Bovra Fastighetskonto.
Alla 2,1 miljoner hus i Sverige har ett Fastighetskonto på den digitala infrastrukturen.