Om Bovra


Digital infrastruktur för svenska husägare


Som vi älskar våra hem. Det är i våra hem vi lever våra liv. Vi ser våra barn växa upp och vi inreder och fixar, bygger ut och bygger om. Inte sällan är det dessutom vår enskilt största investering i livet, vår största och viktigaste finansiella tillgång. 

Sett i det perspektivet finns det en hel del till att önska i hela processen av att buda på, köpa och tillträda ett hus för att inte tala om arbetet med att dessutom förvalta och löpande ta väl hand om det under många år. 

Detta kan år 2024 rimligen göras mycket bättre och betydligt enklare. Det är vi fullständigt övertygade om. Och sättet det görs bättre på är dels genom en digital infrastruktur av överföringsbara Bovra Fastighetskonton™ och dels genom flertalet kompletterande digitala tjänster som gör det enklare och billigare att äga ett hus i en vardag full med så mycket annat. 

Principiellt skall,  kommer och måste  väldokumenterade och väl underhållna hus med god energiprestanda och lägre klimatavtryck förtjäna ett signifikant högre marknadsvärde än  fastigheter med eftersatt underhåll, digitalt odokumenterade med ännu ogenomförda energiomställningsplaner.  

Redan idag är det sant att hus med hög energiförbrukning erhåller ett lägre marknadsvärde, och sett till framtida generationers perspektiv så är det just dessa begynnande marknadskrafter som måste utvecklas ytterligare. Ty hela 40% av EU:s energikonsumtion och 36% av växthusgasutsläppen kommer från byggnader. Att ställa om dem är en gigantisk samhällsutmaning men viktigare än de allra flesta andra. Eftersom tiden är på väg att ta slut. Accelerationen vi behöver är monumental. 

Hemligheten bor i den globala obligationsmarknaden 

Ur ett helikopterperspektiv finns det därför bara en enda fråga, om jag är en ansvarsfull långsiktig global förvaltare av kapital: vilken bostadsobligation vill jag då äga när jag ansvarar för att mitigera risk och maximera avkastningen till framtida generationers pensionärer att leva på? 

Den gamla vanliga bostadsobligationen bestående av bolån vars underliggande säkerheter är hus med till exempel oljepanna i källaren och vars skick och tillstånd vi egentligen inte vet någonting om.

Eller de nya gröna framväxande bostadsobligationerna bestående av bolån vars underliggande säkerheter utgörs av energirenoverade, väl underhållna och digitalt väldokumenterade hus med som tex solpaneler på taket, högeffektiva värmepumpar och egen batterilagring i källaren? 

Svaret på den frågan är alldeles för uppenbar.

Omställningen börjar i ditt och mitt hus

Och som tur är är stenar redan satta i rullning. EU:s taxonomi och SFDR är som exempel satta i bruk och gröna bostadsobligationer handlas redan idag till en liten greenium yield advantage, men ack så liten i ljuset av hur bråttom det är. 

Hela vårt uppdrag kring accelererad energiomställning kan kondenseras till att få skillnaden mellan vanliga och gröna bostadsobligationer att öka.  Desto större skillnad (spread) desto mer kapital kommer att allokeras och desto fortare kommer det att gå att energirenovera och ställa om svenska och europeiska hus. 

Men oaktat den globala finansmarknaden påbörjas  den svenska energiomställningen i  mitt, och ditt, hus. 

Välkommen att aktivera ditt Bovra konto. 

Vi ser mycket fram emot en lång och meningsfull husresa tillsammans med Dig. 

/ Team Bovra “Tänk att vi som konsumenter fortfarande år 2023 får bättre dokumentation i den begagnade bilens servicebok än vad vi får när vi köper ett hus för miljontals kronor. Så skall det givetvis inte vara, det tycker i alla fall inte vi. Därför har vi byggt Bovra, produkten vi själva länge saknat.”

Jens Nilsson,
Grundare & VD, Bovra


Mer om oss

Fakta

Grundat: 2021
Grundare & VD: Jens Nilsson
Medgrundare: David Vasic och Daniel Enström
Antal medarbetare: 24

Ägare

Bovra är en del av Nyvik Group AB.

Styrelse

Lars Wedenborn, Ordförande
Jens Nilsson, Ledamot
Per Klaar, Ledamot
Rekrytering pågår

Jobba hos oss

Tycker du att det vi gör låter spännande?
Du är varmt välkommen att höra av dig, vi rekryterar löpande. jobb@bovra.seVälkommen till Bovra

Ett bättre husägande.
En bättre fastighetsmarknad.
En accelererad energiomställning.

Bovra
Adress

Bovra Technologies AB
Engelbrektsgatan 5
114 32 Stockholm

Vi och våra partners använder kakor

och andra tekniker vilket du kan läsa mer om i vår policy för kakor. Vänligen godkänn användandet av icke-obligatoriska kakor på denna hemsida.