Energiklass hus
Alla hus har idag en energiklassificering. Energiklassificeringen visar hur energieffektivt ditt hus är, vilket påverkar både uppvärmningskostnader och värdet på din fastighet.
Bovra
3 dec. 2024
Ju högre energiklass, desto bättre är huset på att hålla värmen och därmed minska både energiförbrukning och kostnader. Detta har också en direkt påverkan på klimatet, där hus med högre energieffektivitet bidrar till minskade utsläpp.
Vilken energiklass har mitt hus?
För att ta reda på vilken energiklass ditt hus har, kan du använda energideklarationen som finns tillgänglig för alla fastigheter. En energideklaration är ett dokument som upprättas av en certifierad energiexpert och beskriver husets energianvändning. Om du inte har tillgång till energideklarationen kan du beställa en ny via Boverkets hemsida.
Faktorer som påverkar ditt hus energiklass inkluderar husets isolering, vilket uppvärmningssystem som används (t.ex. värmepump eller direktverkande el), samt ventilation och hur väl huset håller värmen under kalla månader.
Räkna ut energiklass för hus
Det finns verktyg som kan hjälpa dig att själv räkna ut din energiklass. Följ dessa steg för att få en uppfattning om husets energiklass:
Samla in data om ditt hus, inklusive årsförbrukning av energi, husets storlek (boyta i kvadratmeter), samt uppgifter om isolering och uppvärmningssystem.
Dela årsförbrukningen med husets boyta. Detta ger en ungefärlig uppskattning av energiprestandan, mätt i kilowattimmar per kvadratmeter.
Jämför din beräkning med standardvärdena för energiklassificering i Sverige.
Om du vill ha en exakt bedömning, anlita en certifierad energiexpert för en fullständig energideklaration.
Lista över hus energiklasser och deras krav
Energiklass A
Hus i energiklass A är de mest energieffektiva, med den lägsta energiförbrukningen. Dessa hus har ofta avancerade lösningar för uppvärmning och isolering, såsom bergvärme, solpaneler och passivhus-teknik. Energiklass A-hus är dyrare att bygga men ger lägre driftkostnader över tid.
Vad krävs för energiklass A?
För att uppnå energiklass A måste huset ha en energianvändning som är mindre än 50% av det normala för nya hus. Detta kräver ofta avancerade uppvärmningssystem, såsom värmepumpar eller solenergi, samt extremt god isolering och ventilationssystem med värmeåtervinning.
Energiklass B
Hus i klass B är också mycket energieffektiva, men når inte riktigt upp till samma nivå som A-klassen. Dessa hus är välisolerade och använder moderna, energieffektiva uppvärmningslösningar, men kan sakna den allra senaste tekniken som krävs för klass A.
Vad krävs för energiklass B?
För energiklass B behöver huset ha en energianvändning som är mellan 50–75% av det normala. Det kräver en bra isolering och energieffektiv uppvärmning, men kan sakna den allra senaste tekniken som krävs för klass A.
Energiklass C
Den vanligaste energiklassen för hus i Sverige. Hus i denna kategori har en acceptabel energiprestanda men kan med fördel uppgraderas för att minska energiförbrukningen och öka värdet på fastigheten. Ofta har dessa hus äldre värmesystem eller sämre isolering.
Vad krävs för energiklass C?
Energiklass C motsvarar normala krav för nya hus, och innebär att huset är välisolerat och har en rimlig energiförbrukning, men utan de mest avancerade energibesparande teknologierna.
Energiklass D
Hus i energiklass D har en högre energiförbrukning och kan dra nytta av förbättringar som tilläggsisolering eller byte av uppvärmningssystem. Dessa hus kan innebära högre driftkostnader och bör ses över om energibesparande åtgärder är aktuella.
Vad krävs för energiklass D?
För klass D behövs det förbättringar, men det är fortfarande bättre än de lägre klasserna. Ett hus i denna klass kan dra nytta av tilläggsisolering eller byte av uppvärmningssystem för att förbättra sin energiprestanda.
Energiklass E
Energiklass E-hus är ineffektiva och behöver genomgå större renoveringar för att förbättra energiprestandan. Kostnader för uppvärmning är vanligtvis höga, och huset kan ha gamla fönster, dålig isolering och äldre uppvärmningssystem.
Vad krävs för energiklass E?
Här är energiförbrukningen relativt hög. För att uppnå en bättre energiklass krävs ofta större renoveringar, som att byta ut gamla värmesystem och lägga till extra isolering.
Energiklass F
Hus i denna kategori har mycket hög energiförbrukning och kräver ofta omfattande renoveringar för att bli energieffektiva. Byten av uppvärmningssystem, fönster och tilläggsisolering är vanliga åtgärder.
Vad krävs för energiklass F?
Hus i energiklass F har mycket hög energiförbrukning och kräver omfattande förbättringar, inklusive nya uppvärmningssystem och fullständig isolering av tak, väggar och fönster.
Energiklass G
Detta är den lägsta energiklassen och indikerar ett hus med extremt hög energiförbrukning. Dessa hus är oftast mycket gamla och kräver stora renoveringar, som byte av värmesystem och omfattande isolering, för att förbättra energieffektiviteten.
Vad krävs för energiklass G?
Detta är den lägsta klassen och kräver de mest omfattande renoveringarna för att bli energieffektivt. Byte av värmesystem, fönster, dörrar, samt fullständig tilläggsisolering är nödvändigt.
EU-lagar & krav för energiklassificering av hus
Enligt EU:s direktiv om energiprestanda i byggnader måste alla hus som säljs eller hyrs ut ha en giltig energideklaration. Detta direktiv syftar till att minska energianvändningen i byggnader och främja hållbarhet. Reglerna inkluderar också krav på nya byggnader att vara nära-nollenergibyggnader (NZEB) från 2021.
Nya regler & krav för energideklaration 2024
Från och med 2024 skärps reglerna för energideklarationer. Husägare måste nu uppfylla strängare krav för energiklass A och B, särskilt när det gäller användning av förnybara energikällor som solceller och bergvärme. Förändringarna syftar till att påskynda omställningen till mer energieffektiva byggnader i linje med EU:s klimatmål
Hur ändrar man energiklassen på sitt hus?
För att förbättra energiklassen på ditt hus kan du vidta en rad olika åtgärder. De vanligaste förbättringarna är att uppgradera isoleringen, byta till mer energieffektiva fönster och dörrar, samt installera ett modernt värmesystem som exempelvis en värmepump eller solceller. För att uppnå en viss energiklass måste du uppfylla specifika krav. Vi går härnäst igenom kraven för de olika energiklasserna.
Äger du hus?
Då har du ett Bovra Fastighetskonto.
Alla 2,1 miljoner hus i Sverige har ett Fastighetskonto på den digitala infrastrukturen.